14 Temmuz 2014 Pazartesi

1. İş Hukukunun Tarafları:

1.      İş Hukukunun Tarafları:
İş hukukunun açılımında bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku yer almaktadır. Bu ayrımda tarafları ve taraflar arasında ilişkiyi sağlayan sözleşmede farklılık vardır.
1.1.Bireysel İş Hukuku:
Tek tek işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisini tüm yönleriyle inceleyen iş hukukunun alt dalıdır. Tarafları işçi ile işverendir. İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi hizmet sözleşmesi ile kurur.
4.2.Toplu İş Hukuku:
İşçi tarafının daima sendika olduğu ve işçi sendikası ile işveren ve/veya işveren sendikası arasında çalışma şartlarını toplu olarak düzenleyen ve tüm yönlerini detaylı inceleyen iş hukukunun alt dalıdır. Toplu iş hukukunda işçi sendikası ile işveren ve/veya işveren sendikası arasında iş ilişkisi toplu iş sözleşmesi ile kurulur.  

Bireysel iş hukuku ile toplu iş hukuku arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Tarafları açısından baktığımızda toplu iş hukukunda işçi tarafının sendika olma zorunluluğu bulunmaktadır. oysa bireysel iş hukukunda işçinin olması yeterlidir. İşveren toplu iş hukukunda tek başına taraf olabileceği gibi sendikalı olarak da taraf olabilmektedir. İş ilişkisini kuran sözleşme açısından baktığımızda ise bireysel iş ilişkisi hizmet sözleşmesi ile kurulurken, toplu iş ilişkisinde toplu iş sözleşmesi ile iş ilişkisi sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder