8 Temmuz 2014 Salı

Dersin Tanımı

1.      Toplu İş Hukuku Dersi Tanıtımı:
Çalışma hayatı içerisinde, Toplu iş hukuku tüm sosyal tarafları içine alması ve toplu ilişkileri düzenlemesi nedeniyle önemli bir uzmanlık alanıdır. Sanayi devriminden sonra sendikaların kurulması ile toplu iş ilişkileri meydana gelmişti.
Toplu iş hukukunun konuları temel hak ve özgürlükler ile başlar. Günümüzde sendikal hak ve özgürlüklerden bahsedildiğinde, örgütlenme hakkı, toplu pazarlık hakkı, iş mücadelesi hakkı akla gelmemelidir. Toplantı yapma hakkı, gösteri yapma hakkı, kurulan sendikaların işleyişi hakkı, çalışanların özgürce örgütlenebilmeleri, sendikal ayrımcılıkla mücadele, üst organları oluşturabilme gibi geniş bir yelpaze akla gelmelidir. Örgütlenme hakkı sadece sendika kurma hakkıyla sınırlı değildir. İşçiler, sendikaların yanı sıra dernekler, siyasi partiler, vakıflar, yardımlaşma sandıkları, kooperatifler ve çeşitli başka kurumlar kurup örgütlenebilirler(Koç, 2012:9).
14 haftalık Toplu iş hukuku dersimizde bu kapsamda başta sendikalar olmak üzere, toplu iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesinin yapılması, uyuşmazlık, arabuluculuk, grev, lokavt gibi temel kavramlar üzerinde duracağız.

Ders işleyiş planımız aşağıdaki gibi gerçekleşecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder